30 Mayıs 2009 Cumartesi

ÖZDE YAŞAYAN ÖZEL ŞEHİR

KAYNAKTAN DERYAYA
LEBİDERYA

ÖZDE YAŞAYAN ÖZEL ŞEHİR

Cilalanmış salonlar, süslü püslü balonlar, oyalanmış kelamlar...
İnsanın genel fıtratı içinde yalan ve gösteriş mutlaka vardır. Sadelikten yana olanlar ise; özellikle hayır ve hasanat konuları ile "Sevgide ve Saygıda Mecburiyetler." olan vazifelerini ifa ederlerken; reklamdan uzak davranış sergilerler.

Bulunduğu, yaşadığı, aş ve iş bulduğu şehrin tanınması için gayret göstermek; "Ahde vefa’dır."
Yani bu davranışı yapmak "Erdemlik." değildir.
Değerler ve görevler "İhmal." edildiği zaman, o değere önem verip; görevini yerine getirene "Erdem insan." gözü ile bakılır.

Denize düşüp can havli ile çırpınan birisine; kimse el uzatmaz ise; denizde çırpınan göz göre göre boğularak hayata veda eder.
Böyle olaylar süregeldiği bir zaman içinde; bir kişi de kalkıp hızla denize atlayıp; boğulmak üzere olan kimseye yardımcı olduğunda; yardımcı olan kimseye "Erdem insan." gözü ile bakılır.

Yerlere atılan çöpleri görüp de; o çöpü alıp bir çöp kutusuna atmadığımızda her yeri çöp kokusu saracaktır. Bu çöpleri bir gün birisi elinde bir poşetle toplayıp, bir kenara, çöp kutusuna attığı zaman çöpleri toplayana "Erdem insan." gözü ile bakılır. Oysa ki; şehri temiz tutmak o şehirde bulunan, nefes alan, yaşayan her insanın vazifesidir.

Şehrin tanınması ve tanıtılması hususu da böyledir.

Bulunduğumuz şehrin nimetlerinden faydalanmaktayız. O halde; bu şehrin en iyi şekilde ülkemizde ve dünyada tanınması için ne mümkünse yapmak da; asli görevlerimizdendir.

İlçemizin nüfusu; 172000, Köy sayısı; 73, Merkez nufüsü: 70000, Merkezdeki mahalle sayısı: 15, yaylaları, ovaları, koyları, plajları, ormanları, yeşil alanları, tarım alanları ile yöre insanına huzurlu bir hayat sunmaktadır.

İlçemize çevremizden ulaşan yol sayısı ise; kısa mesafeden bakıldığında; iki adetmiş gibi görülmektedir.
Halbu ki; ilçemiz, kısa mesafe ile bakılamayacak kadar "Güzide güzellikleri." taşıyan bir azari üzerindedir.
İLÇEMİZİN YENİ AYRI YOLDAN GİRİŞİ BULUNMAKTADIR...

Antalya Korkuteli.... Burdur Tefenni.... yollarını takip ederek bu güzel yere gelmek isteyenlerin yolu; Söğüt’te birleşir. Burdur Gölhisar yönünden gelenlerin yolu ile, Burdur Gölhisar, Antalya Korkuteli Söğüt, Burdur Tefenni Söğüt yönünden gelenler; Anyalya Elmalı’dan Seki yolu ile şehre gelecekleri zaman; Bekçiler, Yayla Kınık istikametini geçtikten sonra yolları; Seki’den gelenlerle yolları birleşir. Antalya Kumluca, Finike, Kaş yolu ile gelenler; Kınık (Antalya İli Kaş İlçesi’ne bağlı) kasabasından hemen sonra Eşen Köprüsünü geçtikten sonra; Kumluova, Karadere (Karadere ve Kumluova Fethiye’ye bağlı) kasabaları yönünden gelenlerle yolları birleşir.

Antalya ve Burdur yönlerinden beş ayrı yol ile ilçemizin arazilerinin bulunduğu giriş yapılmış olur.
Bu yolların hepsi Fethiye merkeze 25 KM mesafedeki Kemer yol kavşağında birleşir ve ahenkle şehre doğru akar. Şehrin girişinde sizi Karamuğa ile Eşen çaylarının birleştiği çay karşılar. Ben burasını Gondollarla akşam gezintisi yapıldığı "Budapeşte’ye benzetirim.", "Volga’nın süslediği Türkmen." kasabalarını andırır. Su şarıltıları ile şehre merhaba derken, şehir size "Hoşgeldiniz." demek için sabaha kadar ayaktadır.


Denizli istikametinden gelenler Üzümlü yolu ile geldiklerinde; Çaliş körfezi gelenlere selama durmaktadır.
Göcek istikametinden gelenlerle, Üzümlü’den gelenlerin yolu; şehrin girişinde birleşir.Şehre doğru akarken içinizi şehrin güzelliklerinin kapladığını hissedersiniz.

Göcek Koyları, Katrancı, Günlüklü ormanla iş içe bir ahenk içindedir. Ruhunuz gönlününüz bedeniniz dinlenir.
O sımsıcak kavurucu yazın yerini nefes aldığınız serinliklere bırakır. Kumluva’dan Patara’ya gitmek istediğinizde yolun her iki yanındaki zümrütten kalma yeşillikler size gülümsemektedir. Karadere’de sahile mutlaka uğrayacaksınız... Deniz bir yandan serinletirken, orman esintisi içinde insanları sizin gönlünüzü ile saracaklardır.

Kumluova, Karadere yönünden Fethiye doğru gelirken; uçsuz bucaksız; Eşen yaylalarının ortasından geçeceksiniz. Eşen’de az nefes alın, sımsıcak insanlar size merhana derken ayranlar size serinlik verecektir. "Fethiye Ayranı." size "İlçemize hoşgeldiniz." diyen yerli imalatçımızdan ikramımız olsun....

Kadıköy yolu; Antalya yayla yolundan gelenlerin Kemer kavşağında varmadan 1 Km mesade; sola dönüşte, Kumluva, Karadere yönünden gelecekler için ise; Kemer kavşağından sağa dönüşte 1 Km. yayla yolundan gidince sağa dönüştedir.
Kadıköy’de soğuk sularından içtikten sonra kır kahvesinde çay yudumlayıp, Saklıkent’e; gitmek için az mesafenizin kaldığını size müjdeliyelim. Yol sizi hiç yormayacaktır. Saklıkent Kayadibi Köyü’nü geçince sağa arabanızı park ediniz..
Hre yere şehirden; sürekli olarak dolmuşlar da çalışmaktadır.

Kemer’in içini mutlaka turlayınız. Tertemiz bir köy havasını soluyacaksınız.
İnsanların size samimi davranışları karşısında huzur bulacaksınız.

Çamköy hemen yolun üzerindedir. Sağa dönerseniz Çamköy’e, Sola dönerseniz Karaçulha ve ver elini FETHİYE....

Göcek yönünden gelirken; Kargı köyünde Yalçın Yörük Çadırlarına uğrayıp müzede bir kahvaltı yaparsanız, yörük tarihi hakkında engin bilgiler edineceksiniz. Rehbere ihtiyaç hissetmiyeceksiniz. Çünkü ürünlerin üzerinde her türlü bilgiler yazılı olarak ziyarete açık ve ziyaretler ücretsiz...
Çitlik beldesi çalış körfezi ile neredeyse iç içe; az ileride Fethiye sizi bekliyor...
Çalış plajı kumsalı ile, denizi ile sizi karşılıyor....
Bir Yörük çadırımız da; çalış’da var... Buradaki müzede ziyaretlere açık ve ziyaretler ücretsiz. Yer sofraları kurulu, kahvaltınızı yapınız, akşam gezintisi için sahil bantları az ileriden başlıyor.

Şehre merhaba derken; şehir size "Hoşgeldiniz, safa getirdiniz." diyor...
Ölüdeniz’e mi gideceksiniz. Hemen şuracıkta; Günlükbaşı’nı geçince 14 Km yolunuz var. Yeni garajın yanından Taşyaka mahallesi’nin içinden geçiyorsunuz; sola döneceksiniz... Ovacık, Hisarönü, Ölüdeniz, Belceğiz yan yana sıralanmış, bir biri ile uyum içinde sizlerden selam alıyorlar...
Efsanelerin yaşadığı Kayaköy’e de buradann gidebilirsiniz. Gözleme ayran ile bir nefeslenin, sonra atlar ile gezinti yaparsınız...
Dilerseniz bir de şehrin öte yakasına geçelim. Şehre geldiniz. Şehrin içinden sahil yolunu takip edip geçtiniz. İleride 1 ve 2. Karagözler mahallesi’ni geçtikten sonra; koylar size "Deniz benim, kum benim, gelin bende eğlenin." diyecektir.
Aksazlar, Boncuklu, Samanlık koyları, tatil köyleri yan yana sıralanmış.... Evet konuklarımız; sağa dönün huzur, sola dönün mutluluk...

Şehir içinde hiç gezmedik...

Karagözler’ şehrin bir yanı. Günlükbaşı, Taşyaka diğer tarafı...
Karagözler şehir merkezini geçince sol tarafınızda... Ünlü Paspatur Çarşısı’na gitmeden FETHİYE’YE geldim dememek için; sarafların, gümüş işlemecilerinin, halıcıların, giyimcilerin, restorantların bir birleriyle yan yana uyum içinde, oya oya işlenmiş olduğunu görmek için buyrun Paspatur’u görünüz.
Balık lokantaları, kapalı pazar yeri; Paspatur ile yan yana...
Fethiye Spor kulübünün çay bahçesinde oturup çaylarınızı yudumlarken; yakamozlar sizi dinlendirecek başka dünyalara götürecektir.

Hemen üst tarafınızda Likya mezarları bulunmakta; akşam, sabah, gece gezebilirsiniz.
Fethiye Kalesi’ndeki bayrak sizi Milli Ruh alemine götürecektir.

Kordonda geziyorsunuz..
Karşınızda "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez." yazan yazıyı gördünüz... Hüzün kapladı içinizi. "Vatanın asil sahipleri de buradaymış." diyorsunuz içinizden...
Elbette asil sahipleri buradalar. Onlar da size; "Hoşgeldiniz." diyorlar.

Sahilde yürüyüşe devam ediyorsunuz...

Şehitler Abidesi’ni gördünüz, hatıra fotoğrafı çektiriyrosunuz.
Abide’nin karşısında "Fethiye Şehit Aileler Derneği’nden." size çay ikram ediyorlar.

Şehit ve gazi fotoğrafları ile süslenmiş bu dernek binasını ve Şehitler Abidesi’ni şehrimizin belediyesi yaptırdı.
Belediye Başkanımız Sayın Behçet Saatcı’ya teşekkür ediyoruz...
Bu parkın adı Uğur Mumcu Parkı; biraz ileriye doğru yürüyelim mi?
Sahil bandından yürürken karşımızda yolun hemen karşısında camlı güzel bir lokanta dikkatinizi çekiyor... Beyzade Sofrası... Hadi bir iki lokma bir şeyler yiyelim diye içeriye giriyorsunuz. Karşınızdaki adadan sahile, sahilden denize, denizden Beyzade Sofrasına ışıklar yansıyor....

Yukarıda 150 M mesafedeki ışıklar dikkatinizi çekiyor. Lokanta çalışanlarından birisi size; "Orası Şehir Stadyumu.", "Türkiye’de ilçe bazında UEFA standartlarında bir ilk, ışıklı tek ilçe stadı burası." diyor....
Stadın yanı salı pazarı.. Salı günleri esnaf, cuma günleri ise; aynı yerde FETHİYE’NİN üreticilerinin ürünlerini satışa arz ettikleri yer...
Karamuğa çayı şırıl şırıl yanınızdan denize iniyor. Yakamoz ve Bogaziçi Lokantaları az ileride; balıklara bakınız. Yem atmanıza gerek yok, onların yemleri; Boğaziçi ve Yakamoz mutfağından...
Bahriye Üçok Parkı sağınızda kaldı.
Burası da Alparslan Türkeş parkı....
Türk Büyüklerinin büstleri ile süslenmiş....

Şehrin merkezinde Yeni camimizin bahçesinde dinlenip, camimizi ziyaret etmek isterseniz her zaman kapıları açıktır...
Kültür merkezimiz, hükümet konağımız, belediye hizmet binamız yan yanasıralı; sanki kordonda gerdanlık...
Askerli şubemiz, ptt binamız yan yana, askerlik şubemizin karşısında da emniyet binamız bulunmakta...
Karagözler’de de ilçe jandarmamız var. Jandarmamızın yanında da; sahil güvenlik komutanlığımızın binası yer almakta...
Kurumlarımızın yerlerini söylemekteki amacımız ise; hizmet binalarımızın yan yana olduğunu hatırlatmaktı...

Medeniyetlerin bir biri ile buluştuğu ilçemizde; sizlere huzur içinde nefes aldırbildiysek, senenin yorgunluğunu üzerinizden atmanıza vesile olabildiysek, sizleri mutlu edebildiysek; bizler de sizler kadar mutlu olduk demektir.

Gelirken hülyalı enfes bir yoldu FETHİYE
Yüreğinizdeki sevdanın kıvılcımı oldu FETHİYE
Giderken gönlünüze, sevgi doldu FETHİYE...
Sizlerle ahengin zirvesini buldu FETHİYE....

BU ŞEHİR İL OLMAYI HAK EDİYOR
BU İLÇE İL YAPILMALIDIR...
...
....
YAZILARIMIZ...
SAYISIZ WEB SİTESINDE YAYINDADIR
ADIMIZA TESCİLLİ OLAN YAZILARIMIZ VE ŞİİRLERİMİZKAYNAK GÖSTERİLEREK YAYINLANABİLİR

www.kamugazetesi.com
www.edebiyatdefteri.com
www.vatanabayrakolanlar.blogspot.com
FETHİYEDE YAYINLANAN GÜNLÜK "BEŞKAZA" GAZETESİ